Conserva­torium Hotel

Amsterdam

IQNN-Development_Conservatorium-Hotel

Opdrachtgever

Het Conservatorium Hotel is een initiatief van ALROV, een bedrijf uit Israël Conservatorium Hoteldat zijn naam dankt aan oprichter Alfred Akirov. Het Conservatorium Hotel in Amsterdam was het eerste ALROV hotel buiten Israël met 130 kamers in het meest luxe hotel segment.

Rol van IQNN

IQNN Development had op dit project diverse rollen. We traden op als gedelegeerd ontwikkelaar, projectmanager, directievoerder en opzichter.

Daarnaast had IQNN het laatste jaar van de bouw, na het vertrek van Strukton Bouw, in totaal vijf uitvoerders in dienst en was verantwoordelijk voor de gehele afbouw van het hotel. Niet direct een organisatiemodel dat is terug te vinden in de studieboeken over projectmanagement, maar uiteindelijk met een mooi resultaat en een zeer tevreden klant.

IQNN-Development_Conservatorium-Hotel

Bouwput

De bouwput was een civieltechnische uitdaging. Na het aanbrengen van de damwanden kon niet gewoon ontgraven worden. De bouwkuip moest eerst gevuld worden met water uit de dichtstbijzijnde gracht. Maar dichtbij was dat niet. Via een ondergronds stelsel van leidingen is uiteindelijk grachtwater verpompt vanaf de brandweerkazerne aan de Hobbemakade, via het Museumplein naar de projectlocatie.

De eerste poging ging niet helemaal goed. Eén van de afsluiters stond nog dicht. Een deel van de Hobbemakade verzakte en moest met spoed gerepareerd worden. De tweede poging slaagde wel.

Weken zijn duikers daarna bezig geweest om onder water te lassen en beton te storten. Toen de keldervloer gereed was kon het water naar de gracht teruggepompt worden. De aannemer had een droge bouwput en kon eindelijk de hoogte in.

Nieuwbouw

Het glazen atrium op het binnenterrein is spectaculair. Op de begane grond bevindt zich de Brasserie en op de twee kelderniveaus is de fraaie, omvangrijke Akasha Wellness & Gym.

Op de verdiepingen zijn in een glazen volume alle conferentieruimten opgenomen. Op de bovenste verdieping is één van de grootste suites van Amsterdam. Hier zijn met regelmaat bekende popsterren te vinden.

Het glazen dak van de nieuwbouw bestaat uit stalen spanten in combinatie met glazen dwarsliggers. Het is één van de vele interessante details in het hotel.

De locatie is inmiddels een culinaire hotspot en beschikt over een intiem, gezellig terras. Breng een bezoek aan de Brasserie van het Conservatorium en geniet van het eindresultaat.

IQNN-Development_Conservatorium-Hotel
IQNN-Development_Conservatorium-Hotel

Monument

Het gebouw is een Rijksmonument uit 1901 en een voormalige Rijkspostspaarbank. Het monument is geheel gerestaureerd. In de kap van het gebouw is een extra laag met hotelkamers toegevoegd. En aan de Van Baerlestraat bevinden zich duplex kamers met een indrukwekkend uitzicht over Amsterdam Zuid.

Architect

Architect Piero Lissino uit Milaan was vanaf 2009 eindverantwoordelijk voor het gehele design van het Conservatorium Hotel.

IQNN Development is regelmatig op en neer gevlogen naar Milaan. Naast de ontwerper gingen we daar op bezoek bij de bedrijven Cassina, B&B Italia en Poliform die gezamenlijk de afbouw van het complete interieur hebben verzorgd.

IQNN-Development_Conservatorium-Hotel
IQNN-Development_Conservatorium-Hotel

Anekdote

De monumentale gangen van de voormalige Rijkspostspaarbank waren een lastig vraagstuk. Niet alleen waren veel tegels kapot, maar door diverse verbouwingen waren ook allerlei oorspronkelijke tegeltableaus compleet verdwenen. Maanden lang had ons team geen idee hoe we dit moesten oplossen. Bij toeval kwamen we terecht bij Piastrelle in de Van Baerlestraat. Hij hielp ons met de reproductie van de oorspronkelijke tegels. Origineel en nieuw tegelwerk zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden.

Het resultaat is fantastisch. En blijkbaar moet je soms een beetje geluk hebben. We vonden de oplossing voor ons probleem op een paar honderd meter afstand van het nieuwe hotel.

IQNN-Development_Conservatorium-Hotel

Opening

Het Conservatorium Hotel opende haar deuren in december 2011 en was medio 2012 geheel operationeel.

The set

Het Conservatorium Hotel is een aanwinst voor Amsterdam en was het fundament voor de oprichting van The Set Hotels. Na Amsterdam volgden Hotel Café Royal in Londen en Hotel Lutetia in Parijs.

IQNN-Development_Conservatorium-Hotel

Locatie

Van Baerlestraat,
Amsterdam

Bruto vloeroppervlakte

20.000 m2

Programma

Hotel, restaurant, spa, winkels

Architect

MVSA Architects,
Lissoni & Partners

Partijen

Techniplan Adviseurs,
Van Rossum

Belegger

Alrov

Status

Opgeleverd