Werkplaats
Kinder­gemeen­schap

Bilthoven

IQNN-Development_Werkplaats-Kindergemeenschap

Kees Boeke

De Werkplaats Kindergemeenschap is een school die in 1926 is gesticht door de pedagoog Kees Boeke. Onderwijs is volgens Kees Boeke iets van ‘hoofd, hart en handen’. Kees Boeke stelde dat leerlingen zelf moeten deelnemen aan het algemene gebeuren op de school. Leerlingen (werkers) timmeren, koken en maken schoon. Ook gaf Kees Boeke de werkers veel vrijheid waardoor er automatisch besef van eigen verantwoordelijkheid ontstaat.

Het resultaat is een school met een geweldige sfeer, met creativiteit, waar men wil leren. De Werkplaats Kindergemeenschap is misschien wel de meest bijzondere school van Nederland.

IQNN-Development_Werkplaats-Kindergemeenschap

De grote verbouwing

Samen met de directie van de Werkplaats Kindergemeenschap heeft IQNN nagenoeg al het vastgoed van de school vernieuwd. Er is een nieuw gebouw voor Voortgezet Onderwijs gerealiseerd. Er is een nieuwe Sporthal gebouwd. Er is grond verkocht waarop woningen zijn gerealiseerd en er is een nieuw gebouw voor kinderopvang gebouwd.

Nu staat er een set van onderwijsgebouwen op een terrein van 16 hectare waar alle betrokkenen, en de werkers, supertrots op zijn.

IQNN-Development_Werkplaats-Kindergemeenschap

Snelder Architecten

De architect van de nieuwe gebouwen van de Werkplaats Kindergemeenschap was Snelder Architecten uit Hilversum. De samenwerking van Snelder Architecten en IQNN was intensief en lang. Er is een sterke relatie opgebouwd die is doorgegroeid naar een mooie vriendschap.

IQNN-Development_Werkplaats-Kindergemeenschap

Locatie

Kees Boekelaan,
Bilthoven

Bruto vloeroppervlakte

12.000 m2

Programma

Onderwijs, Sport, Kinderopvang

Architect

Snelder Architecten

Partijen

Ingenieursburo Linssen,
Heijmerink Bouw,
Coen Hagedoorn Bouwgroep

Status

Opgeleverd