Kennedy van der Laan

Amsterdam

IQNN-Development_Kennedy-van-der-Laan

Opdrachtgever

Kennedy Van der Laan is een vaste partner van IQNN. Wij werken al meer dan 15 jaar samen op allerlei uitdagende projecten.

Januari 2018 belde KVdL ons met het verzoek om te helpen. Er was inmiddels besloten om het kantoor te verhuizen naar Molenwerf 16 te Amsterdam maar er waren grote zorgen over de planning. Uiterlijk eind 2018 moest het oude pand leeg opgeleverd worden, maar voor de nieuwe locatie was de planvorming nog nauwelijks opgestart.

Rol van IQNN

IQNN Development trad op als projectmanager en ontwikkelde samen met MVSA Architecten een plan voor het nieuwe kantoor van circa 4.000 m2. Vanwege de enorm tijdsdruk kreeg IQNN carte blanche om een bouwteam samen te stellen. In nauwe samenwerking met een kernteam vanuit Kennedy Van der Laan is het uiteindelijk gelukt om 17 december 2018 te verhuizen.

IQNN-Development_Kennedy-van-der-Laan

De heldere lijn

Kennedy Van der Laan was in 2018 bezig met een marketingcampagne met als slogan: “De heldere lijn”. Het idee hierachter was dat echt meesterschap valt te herkennen in het raken van de kern, van de essentie. Iemand die echt goed kan tekenen is in staat om in enkele doelgerichte lijnen een herkenbaar portret neer te zetten.

IQNN en MVSA hebben dit concept doorgezet in het nieuwe kantoor. In de kantoren zijn de kozijnen uitgevoerd in een doorlopende lijn en voor de verlichting is gekozen voor opvallende lichtlijnen aan het plafond.

Bij aanvang is de lat hoog gelegd. Het doel was om een vernieuwend kantoorconcept te ontwikkelen waarmee KVdL weer 10 jaar voor zou lopen op de concurrentie.

Het kantoor is zo opgezet dat er goed met opdrachtgevers samengewerkt kan worden zonder in te boeten aan de vereiste privacy van de dossiers. Klanten zien het hele kantoor, niet slechts een receptioniste en een vergaderzaal. Alles is gericht op samenwerking.

IQNN-Development_Kennedy-van-der-Laan

Atrium

Het gehuurde bestaat uit 2 bouwlagen van ca. 2.000 m2. Kennedy Van der Laan wilde dat er in het nieuwe kantoor meer contact tussen de medewerkers zou ontstaan.

IQNN heeft daarom een centraal hart ontwikkeld. Er is een grote vide gemaakt met een lange, opvallende blauwe bar, gezellige zitjes en een horeca-achtige sfeer. De bar bevat zelfs een dj-draaitafel voor de vrijdagmiddag borrel. In praktijk is dit het hart van het kantoor waar mensen elkaar ontmoeten, klanten ontvangen of met een laptop en een goeie cappuccino even een uurtje werken voordat ze op pad moeten.

Architect

Na een intensieve selectieprocedure is een shortlist opgesteld en hebben de medewerkers gekozen voor architectenbureau MVSA.

MVSA en IQNN hebben zeer intensief samengewerkt aan het bepalen van het concept en de uitwerking daarvan. In praktijk gingen dagelijks schetsen heen en weer. Het was een enorm motiverend proces met veel ruimte voor creativiteit.

De medewerkers van Kennedy Van der Laan zijn zeer tevreden met hun nieuwe kantoor. Men vindt het heerlijk om op kantoor te werken.

IQNN-Development_Kennedy-van-der-Laan

Kantoren

Kennedy Van der Laan is georganiseerd in diverse juridische secties. Voor al die afdelingen zijn eigen plekken gecreëerd met transparante kantoren rondom een open ruimte met een lange keukentafel. Het ontwerp stimuleert om samen te werken.

KVdL is een no nonsense kantoor dat wars is van allerlei uiterlijk vertoon. Het bedrijf is zeer maatschappelijk betrokken, wat waarschijnlijk mede een nalatenschap is van Eberhard van der Laan, één van de oprichters van het bedrijf.

Kunst

Kunst was een belangrijk uitgangspunt bij het ontwikkelen van het kantoor. Kennedy Van der Laan heeft een grote eigen collectie en steunt bovendien al jaren Nederlandse kunstenaars door het organiseren van wisselende exposities in het eigen kantoor.

Bij het eerste schetsontwerp is direct vanaf het begin rekening gehouden met de plekken waar kunst zou moeten komen. Overal in het kantoor zijn de schilderijen daardoor goed te zien. Dit draagt bij aan een zeer prettige werkomgeving.

IQNN-Development_Kennedy-van-der-Laan

Restaurant

IQNN heeft veel ervaring met het ontwikkelen van hotels en andere horeca. Voor het kantoor van KVdL wilden we niet een standaard bedrijfskantine creëren maar was de ambitie om iets te bedenken dat de gezelligheid en intimiteit van de horeca in de Amsterdams binnenstad benadert.

In plaats van een standaard keuken is een soort foodcontainer ontworpen zoals je die tegenkomt op festivals. Door de golfplaten lijkt de keuken op een container, maar als de uitzetramen open staan dan werkt de keuken als een gezellige foodtruck. Er is daardoor ook direct contact tussen het keukenpersoneel en de medewerkers.

De uitzetramen zijn uitgevoerd met magnetische platen. Dit is onder andere de plek voor de posters van het filmhuis waar Kennedy Van der Laan hoofdsponsor van is.

IQNN-Development_Kennedy-van-der-Laan

Dakterras

Het oude kantoor had een dakterras. Na een peiling onder de medewerkers bleek dat men zoiets ook heel graag terug zou zien in het nieuwe kantoor. De nieuwe verhuurder was oorspronkelijk niet positief, maar IQNN heeft met MVSA en Copijn Landschapsarchitecten toch een plan voor een dakterras uitgewerkt .

Vanuit het centrale atrium voert een opvallende blauwe trap naar een hippe kas waar je ook kunt vergaderen. Stap je naar buiten, dan kom je op een heerlijk ruim terras in twee niveaus en met in totaal 60 zitplekken. Uiteindelijk bleek ook de verhuurder verliefd op dit terras met uitzicht over het Westerpark.

Opening

In februari 2018 starten met een ontwerpproces en dan in december van dat jaar al een kantoor van 4.000 m2 opleveren inclusief complexe constructieve ingrepen zoals een vide en een dakterras, dat vraagt om een creatieve aanpak.

IQNN heeft als bouwer VEGA Projects bij het project betrokken. Samen met een kernteam van de klant is het uiteindelijk gelukt op keurig op tijd te verhuizen. Het is een project waar alle betrokken partijen met trots op terug kijken.

Locatie

Amsterdam

Bruto vloeroppervlakte

4.000 m2

Programma

Kantoor

Architect

MVSA Architects

Partijen

Vega Projects,
Techniplan Adviseurs,
Copijn tuin- en landschapsarchitecten

Status

Opgeleverd