Hotel Pulitzer
Amsterdam
Hotel Pulitzer bestaat uit 25 monumentale grachtenpanden. In 2015 is het hotel gekocht door de Deerbrook Group. Om mee te kunnen blijven doen in een hotelmarkt met toenemende concurrentie was het hotel dringend aan een renovatie toe.
Rol van IQNN
De klant vroeg IQNN Development om de renovatie te begeleiden vanwege de eerdere ervaring bij het Conservatorium Hotel. IQNN was als projectmanager verantwoordelijk voor ontwerp en bouw. Daarnaast is als hotelontwikkelaar intensief meegewerkt aan het concept van het nieuwe Pulitzer.
UNESCO
Het hotel bestaat al sinds 1970. Om aan de Prinsengracht een herkenbare entree te maken is destijds een grachtenpand gesloopt en een nieuwe entreegevel gebouwd met een forse setback ten opzichte van de rooilijn. Zo’n ingreep zou nu nooit meer door Welstand worden goedgekeurd. Sinds 2010 is de grachtengordel op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Dat betekent dat elke aanpassing onder een vergrootglas ligt.
Nieuwe entree
De opdrachtgever wilde een nieuwe entree met een gevel in de rooilijn. Geen schreeuwende toegang, maar een entree die je moet ontdekken. Het hotel met haar fraaie binnentuin moest het slechtst bewaarde ‘best kept secret’ worden. Een mooi voorbeeld van de typisch Engelse humor van de klant.
Het ontwerp van de nieuwe entreegevel was een complexe zoektocht. Uiteindelijk is gekozen voor een ontwerp dat een abstractie is van een Amsterdamse gevel. Het is, aldus ontwerper Jacu Strauss, de manier waarop een buitenlandse toerist bij thuiskomst een Amsterdamse gevel zou kunnen tekenen.
Voorbijgangers op straat zullen niet direct zien dat een nieuwe gevel is gerealiseerd. Maar als je goed kijkt, dan zie je dat het hier toch echt om een eigentijdse oplossing gaat.
Funderingherstel
De grachtenpanden van het Pulitzer dateren uit de 17e eeuw. Bij aanvang van het project was bekend dat een deel van de panden aan de Keizersgracht opnieuw gefundeerd moest worden. Dit werk is als eerste projectfase opgepakt.
Bij deze operatie is de kelder uitgediept. De Back of House van het hotel heeft nu overal voldoende vrije hoogte en is veel efficiënter ingedeeld. In het souterrain van de Keizersgracht bevinden zich onder andere de keukens van restaurant Jansz.
Respect voor het monument
Werken in een monument vereist een andere aanpak dan bij nieuwbouw. Het draait om respect en ‘luisteren’ naar het verhaal dat het monument vertelt.
De constructieve ingrepen in het Pulitzer zijn in praktijk nauwelijks zichtbaar. Er is bewust voor gekozen niet alles strak af te werken. De charme van een oud pand is dat je de ‘imperfections’ nog ziet.
In het Pulitzer kan een hotelgast kennis maken met meerdere eeuwen Amsterdamse geschiedenis.
Binnentuin
De binnentuin van het Pulitzer was vóór de renovatie vrijwel onzichtbaar. De gangen die de panden aan de Prinsengracht met de Keizersgracht verbonden hadden nauwelijks zicht op de tuin. Het was alsof je via een keldergang van de ene naar de ander kant liep. Om het probleem te verhullen had het hotel een Art Gallery van de gangen gemaakt. Maar het was duidelijk dat hier wat moest gebeuren.
Over de binnentuin is veel overleg gevoerd met de gemeente. Uiteindelijk is met hulp van Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten een ontwerp gemaakt waar iedereen enthousiast van werd.
Wanneer je nu door de tuingangen loopt voelt het alsof je werkelijk door de tuin loopt: buiten is binnen, en binnen is buiten.
Met Jardin du Luxembourg als referentie is gekozen voor een vorm van ‘georganiseerde anarchie’. Je bent vrij om de tuinstoelen te verplaatsen en te gaan zitten waar je wilt.
Tijdens het jaarlijkse Prinsengracht concert vindt in de binnentuin de after party plaats. Een bezoek aan de binnentuin is een aanrader.
Restaurant Jansz
Het hotel was voor de verbouwing enigszins oubollig. Het doel van de renovatie was om de hotelgast echt te laten ervaren hoe het is om in een authentiek Amsterdams grachtenpand te wonen.
Ook het vergroten van de interactie met de gasten was een belangrijk doel. Zo kreeg Restaurant Jansz een open keuken waar je kunt aanschuiven aan de Chef’s table.
Uniek aan het Pulitzer hotel is de klantgerichtheid. Een verblijf voelt aan als een warm bad.
Opening
Pulitzer Amsterdam is gedurende de gehele renovatie open gebleven. Het werk is in fasen uitgevoerd. IQNN en bouwbedrijf Salverda hebben een aanpak bedacht waardoor het project drie maanden eerder kon worden opgeleverd, net op tijd voor het Prinsengracht concert. En dat alles binnen budget.
Locatie
Prinsengracht,
Amsterdam
Bruto vloeroppervlakte
20.000 m2
Programma
Hotel, restaurant
Architect
Jacu Strauss
Partijen
HE Adviseurs,
Salverda Bouw,
Van Rossum
Belegger
The Deerbrook Group
Status
Opgeleverd